07 Jun Waarom je beste medewerkers jouw bedrijf verlaten

Waarom je beste medewerkers jouw bedrijf verlaten

Bij veel HR-afdelingen loopt de temperatuur fors op en dat komt niet door de warme dagen waar we nu van mogen genieten. Het behoud van medewerkers is op dit moment een grote uitdaging. Door de goede economische vooruitzichten, hebben de beste medewerkers weer veel opties om uit te kiezen. Een kijkje bij de achterdeur van bedrijven en je ziet het talent de deur uitlopen. Dit wordt mede veroorzaakt door fouten,die eenvoudig vermeden kunnen worden.

Betrokken medewerkers
Heb je het over het behoud van medewerkers, dan is het kernwoord betrokkenheid. Het verlies van betrokkenheid is een sluipmoordenaar: talent en high performers verliezen langzaam en beetje bij beetje het heilige vuur voor hun baan en het bedrijf. Het is als een veenbrand die onder de oppervlakte woedt: als je oppervlakkig kijkt zie je het niet, maar het is er wel degelijk. Je talenten maken nog steeds de uren, zeggen de juiste dingen tijdens meetings en leveren nog steeds een mooie bijdrage. Ondertussen echter, frissen ze hun LinkedIn profiel op en schrijven ze zich in bij een paar goede recruitmentbureaus.

Manager: je doet er toe!
En nu hoor ik je denken: “maar HR is hier toch heel alert op” en “we hebben toch ons jaarlijkse onderzoek naar de medewerkerstevredenheid”. Voor mij klinkt dat als de brandweerwagen in de garage oppoetsen terwijl je de veenbrand moet blussen. En “guess what?”, managers vervullen een sleutelrol in het behouden van talenten en high performers. Managers kunnen dagelijks een bijdrage leveren door deze vijf fouten niet te maken:
 

  1.  Managers zijn gek op regels: iedereen moet om half negen op kantoor zijn, zelfs als dat betekent dat collega’s hun kinderen niet naar school kunnen  brengen of een uur extra fileleed te verwerken krijgen. “Ordnung muβ sein”, regels gaan boven mensen. Iedereen in het keurslijf drukken maakt je nog  geen goede manager. Het is de uitdaging om de balans te vinden tussen regels en ruimte.
  2.  We laten goede mensen te hard werken. Een fout die ik als manager ook vaak gemaakt heb. Je eigen agenda loopt over, jouw baas vraagt om meer en je  schuift de beste medewerkers extra klussen toe. Mensen kunnen niet twaalf uur per dag productief zijn. Een gezonde work/life balance vraagt actieve  ontspanning en tijd voor die actieve ontspanning. Dat is niet mogelijk als je iedere dag pas om acht uur thuis bent.
  3.  Leven onder continue hoogspanning. We hanteren vaak onnodig strakke deadlines en verwachten van collega’s dat ze binnen een paar uur reageren (ook  in het weekend). Sommige mensen hebben daarvoor de zondagavond-werkavond uitgevonden, waarbij ze de achterstand wegwerken, voordat de  hectische werkweek weer begint.
  4.  Managers tolereren underperformance. We zijn bang om man en paard te noemen en laten problemen te lang links liggen. Als muzikant weet ik het: mijn  bandjes zijn zo slecht als de zwakste muzikant. Ook in een bandje moet je soms een bandlid vragen om te vertrekken, zodat je verder kan groeien en  iedereen weer plezier in muziek maken krijgt.
  5.  We zetten onze passies te weinig in. Passie is een van de belangrijke drives voor motivatie en energie. Veel mensen koppelen de woorden “maandag”,  “werk” en “moeten” aan elkaar en accepteren de status quo waarin ze zich bevinden. Als je mensen op een manier inzet waarbij ze hun talenten kunnen  aanspreken, stijgt de betrokkenheid, raken ze in een flow en zijn ze productiever.


In alle bovenstaande valkuilen kunnen managers een bepalende of faciliterende rol spelen. Krijg je dus te maken met verloop in je team, kijk dan niet naar de HR-afdeling, maar onthoud dan deze uitspraak: “people don’t leave jobs; they leave managers”.

Dus manager: succes met het behouden van je talenten.

Koen Roozen
Managing director van Gateclosers
Een bedrijf dat organisaties ondersteunt bij het behouden van gewaardeerde medewerkers en de achterdeur sluit.

 

Gatecloser worden?

Winthontlaan 200, Utrecht, Netherlands